Üre
Kandaki üre oranının normalin üzerinde olması halidir. Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan böbrek yetmezliğinin son döneminde meydana gelip, şuur bulanıklığı ve koma içinde ölüme götüren hastalık hali.Üremi; sinir sistemi, mide-barsak ve kalp damar sistemleri yönünden çeşitli belirtiler veren, üre birikimi ve asidozla kendini gösteren bir çeşit zehirlenmedir.
Kreatin
Kreatin; vücudumuzda sentezlenen doğal bir maddedir. Karaciğer,pankreas ve böbreklerde üretilir. Methionin,glisin ve arginin aminoasitlerinden meydana gelir. 70 kg.lık bir insanda yaklaşık olarak 100-120 gr kreatin bulunur. Bunun %95’i kaslardadır. Normal tempodaki bir insanın günlük kreatin ihtiyacı 2 gr dır (Kaslarda 1 gr kreatin mevcuttur. İyi bir beslenmeyle 1 gr kreatin dışarıdan alınır. Et ve et ürünlerinde özellikle ringa balığında bulunur. ). Ancak egzersizler sırasında bu ihtiyaç artar.
*Kreatin ne işe yarar?
Ürikasit
Kanda ürik asit miktarının belirlenmesinde, nükleik asitlerin ve hücre metabolizmasının incelenmesinde yararlı bir laboratuvar testidir.
Vücutta ürik asit yapımı, bazı nükleik asit bileşenlerinin, özellikle de pü-rinlerin metabolizmasıyla bağlantılıdır. Ürik asit, pürinlerin parçalanmasıyla oluşan son üründür. Kanda ürik asit, ürat monosodyum tuzu biçiminde ya da bazı proteinlere bağlı olarak bulunur. En çok böbreklerden, az miktarda da bağırsak yoluyla atılır.
Kandaki ürik asit miktarı, ürik asitin karaciğer ve bağırsakta yapılması ile böbrek yoluyla atılması arasındaki dengeyi gösterir. Besinlere ve bunların ürik asit içeriklerine bağlı olarak kandaki ürik asit miktarı sürekli değişir. Sağlıklı bir erişkinde ürik asit miktarı yaklaşık 750-1.500 mg’dir; her gün bunun yüzde 45-75’i yenilenir. Kanda ürik asit değerleri erkekte 4-7 mg/100 mi (238-416 mol/lt) kadında ise 3-6,5 mg/100 mi (178-387 mol/lt) arasında değişir. Değişimler birçok hastalığın göstergesi olabilir. Ürik asit artışı birçok organda bozukluklara yol açabilir.