(0533) 796 70 75
Bizi Arayın

Böbrek Fonksiyon Testleri

Üre
Kandaki üre oranının normalin üzerinde olması halidir. Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan böbrek yetmezliğinin son döneminde meydana gelip, şuur bulanıklığı ve koma içinde ölüme götüren hastalık hali.Üremi; sinir sistemi, mide-barsak ve kalp damar sistemleri yönünden çeşitli belirtiler veren, üre birikimi ve asidozla kendini gösteren bir çeşit zehirlenmedir.

Kreatin
Kreatin; vücudumuzda sentezlenen doğal bir maddedir. Karaciğer,pankreas ve böbreklerde üretilir. Methionin,glisin ve arginin aminoasitlerinden meydana gelir. 70 kg.lık bir insanda yaklaşık olarak 100-120 gr kreatin bulunur. Bunun %95’i kaslardadır. Normal tempodaki bir insanın günlük kreatin ihtiyacı 2 gr dır (Kaslarda 1 gr kreatin mevcuttur. İyi bir beslenmeyle 1 gr kreatin dışarıdan alınır. Et ve et ürünlerinde özellikle ringa balığında bulunur. ). Ancak egzersizler sırasında bu ihtiyaç artar.

*Kreatin ne işe yarar?

  • Adenozin trifosfat (ATP) kasların kasılması esnasında ilk tüketilen enerji kaynağıdır. ATP depoları 5-10 saniyelik egzersizden sonra tükenmektedir ve bundan sonraki tüketilecek enerji depoları keratinfosfat şeklinde depolanmaktadır. Bu depolar da sonraki 5-15 saniye içerisinde tüketilmektedir.
  • Kreatin;karaciğer,pankreas ve böbrekte üretilip,kaslara geldiği vakit, buralarda fosfat ile birleşir ve kreatinfosfata dönüşür. Kreatinfosfat;kaslardaki enerji kaynağı olan ATP yi parçalar ve sonuçta ADP ve enerji açığa çıkar. Bu olaydan sonra kreatinfosfat yapısındaki fosforu ADP ye aktarır ve tekrar ATP şekillendirir. Yani kreatin deposu ne kadar büyükse ATP üretimi o kadar hızlı ve uzun olacaktır.
  • Total kreatinin maksimum miktarda depolanması antremanda daha fazla yükle çalışmayı sağlayabilir ve iyileşme sürecini kısaltabilir. Erişkinlerde kreatinin bazal gücü arttıran temel etkisi buna bağlanabilir. Başka çalışmalarda serbest kreatinin kas kütlesini ve gücünü arttıran protein sentezini stimüle ettiğini söylemektedir. Sonuçta ortaya çıkacak olan kilo artışı çoğu zaman kullanan kişi tarafından istenen bir yan etkidir.
  • Kreatinin ergojenik değerini inceleyen çalışmaların çoğunda kas gücü/kuvvette, sprint performansında ve tekrarlanan maksimal kas kontraksiyonlarındaki performansta belirgin artışlar bulunmuştur. Egzersiz kapasitesindeki artış, TCr (total kreatin) ve PCr (kreatinfosfat) artışına, dolayısı ileATP’nin resentezinin hızlanmasına ve metabolik yeterliliğinartmasına bağlanmıştır.
  • Sporcuların kas PCr depolarının dolu olması da, aynen kas glikojen depolarının dolu olması gibi müsabaka esnasında kullanılan ATP’nin hızla yeniden sentezlenmesine olanak sağlamakta, sporcunun daha geç yorulmasına ve setler arası daha çabuk toparlanmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kısaca kreatin;güçteki devamlılığı sağlar. Bunun yanı sıra yorulan adalelerin çabuk toparlanmasına olanak verir.

Ürikasit
Kanda ürik asit miktarının belirlenmesinde, nükleik asitlerin ve hücre metabolizmasının incelenmesinde yararlı bir laboratuvar testidir.

Vücutta ürik asit yapımı, bazı nükleik asit bileşenlerinin, özellikle de pü-rinlerin metabolizmasıyla bağlantılıdır. Ürik asit, pürinlerin parçalanmasıyla oluşan son üründür. Kanda ürik asit, ürat monosodyum tuzu biçiminde ya da bazı proteinlere bağlı olarak bulunur. En çok böbreklerden, az miktarda da bağırsak yoluyla atılır.

Kandaki ürik asit miktarı, ürik asitin karaciğer ve bağırsakta yapılması ile böbrek yoluyla atılması arasındaki dengeyi gösterir. Besinlere ve bunların ürik asit içeriklerine bağlı olarak kandaki ürik asit miktarı sürekli değişir. Sağlıklı bir erişkinde ürik asit miktarı yaklaşık 750-1.500 mg’dir; her gün bunun yüzde 45-75’i yenilenir. Kanda ürik asit değerleri erkekte 4-7 mg/100 mi (238-416 mol/lt) kadında ise 3-6,5 mg/100 mi (178-387 mol/lt) arasında değişir. Değişimler birçok hastalığın göstergesi olabilir. Ürik asit artışı birçok organda bozukluklara yol açabilir.